![]() |
Arabaşı |
Bugün sizlere bir süredir paylaşmak istediğim ancak yazmaya bir türlü fırsat bulamadığım bir tarif vereceğim.
Kış ayları gelince arabaşı sezonu açılır bizim memlekette. Karın yağması dört gözle beklenir. Akraba, eş, dost arabaşı yemeye davet edilir. Çorbalar konulur kaselere, yanına da hamurundan konulur. Hamur dedimse bildiğiniz ekmek hamuru değil tabiki.😂🙈 Arabaşının kendine özel bir hamuru vardır. Kaşığınıza bir parça hamurundan alır birazda çorbadan alır öyle yersiniz. Çorbada acılı ve ekşili ise tamamdır.😋
Neyse ben kış bitip arabaşı sezonu kapanmadan yazayım artık tarifi de sizlerde yapın.😂😂
MALZEMELER
Hamuru için;
20-25 yemek kaşığı un
10 bardak su
Tuz
Çorbası için;
Tavuk göğsü yada but
3 yemek kaşığı un
2 - 2,5 litre su
2 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı pulbiber
50 gr tereyağı
3 kaşık sıvı yağ
Tuz
Yapılışı
Unumuzu geniş bir kaba alıp üzerine 2 su bardağı soğuk su ilave edip iyice çırpıyoruz. Kalan 8 bardak suyu da tencereye koyup ısıtmaya başlıyoruz. Un pürüzsüz bir hal aldıktan sonra ocağa koyduğumuz suya yavaş yavaş ilave ediyoruz. Tuzunu da ilave edip koyu bir kıvam alıncaya kadar orta ateşte pişiriyoruz. Bu sırada sürekli karıştıralım ki dibine tutmasın. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 10 - 15 dakika kadar daha pişiriyoruz. Hamuru dökmek için kullanıcağımız tepsiyi soğuk suyla ıslatıp fazla suyunu döküyoruz ve hamuru tepsiye döküp tepsiyi sağa sola sallayarak hamuru tepsiye eşit bir şekilde yayıyoruz. Soğuk bir yerde 6-7 saat kadar hamurumuzu bekletiyoruz.
Çorba için;
Tavuğu düdüklü tencerede haşlıyoruz. (suyunu çorbada kullanacağımız için 1 litreden biraz daha fazla su ekleyelim)
3 yemek kaşığı unu tavada kavuruyoruz. Unun kokusu gelmeye başladığında tereyağını ve sıvı yağı ilave ediyoruz ve biraz daha kavuruyoruz. Daha sonra kavurduğumuz unu büyükçe bir tencereye aktarıyoruz ve 2 yemek kaşığı salça ilave ediyoruz. Salça ile de biraz kavrulduktan sonra üzerine 2-3 bardak soğuk su döküp iyice çırpıyoruz. Topaklanması gidene kadar çırptıktan sonra tavuğu haşladığımız suyu da ilave ediyoruz.
Tavuk etlerini ince ince didikliyoruz. Çorbamız kaynamaya başladığında tavuğu da ilave ediyoruz ve biraz daha kaynadıktan sonra altını kapatıyoruz. Hamurunu kesip tabaklara koyuyoruz. Çorbalarımızı da kaselere koyduktan sonra arabaşımız servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.😊😋😋
![]() |
Arabaşı |
![]() |
Arabaşı |
![]() |
Arabaşı |
Diğer tariflerimize baktınız mı?
Sitemize bir göz atın
⇓ ⇓ ⇓
https://aysece42.blogspot.com.tr/?m=1
⬆ ⬆ ⬆
Tavuklu Krep Bohçası tarifimizi denediniz mi?
* * * *
Arabaşını hiç yemedim, yanındaki şekilli hamurları ile de şık bir sunum olmuş elinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim Erhan bey. Kış bitmeden yemenizi kesinlikle tavsiye ederim.
SilArabaşı yemeği hiç düşünmedim görüntü güzel.
YanıtlaSilDüşünün bence şiddetle tavsiye ediyorum. Kış mevsiminin en sevdiğim hatta tek sevdiğim tarafıdır arabaşı:)
SilÇorba olarak yenilebilir.
SilÇorbası çok lezzetlidir ama hamuruyla daha da lezzetli olur
Silarabaşı çorbasını çok severim bizim burada etkinlikleri düzenleniyor ve hamuruyla ayrı bir lezzetli oluyor
YanıtlaSilHaklısınız çorbası çok lezzetlidir ama hamuru da ayrı bir lezzet katar
SilArabaşı çorbası sanırım Yozgat ile özdeşleşmiş bir yemeğimiz. Bizim Yozgatlı komşularımız çok sık tüketirlerdi. Ben hiç yemedim ve tadını merak ediyorum :)
YanıtlaSilO zaman deneyin mutlaka İbrahim bey pişman olmayacağınıza eminim :) ayrıca yozgatta da yapılıyordur tabi ama Konya'nın olmazsa olmazlarından biridir arabaşı.:)
SilÇok duyuyoruz ama bir türlü yemek nasip olmadı. Harika görünüyor, teşekkürler tarif için.
YanıtlaSilEllerinize sağlık harika görünüyor. Kayserili bir tanıdığımda yemiştim, harika bir şeydi bu arabaşı çorbası. Hiç denemedim ama denemek lazım. :)
YanıtlaSilArabaşı çorbası ben hiç içmedim ama ilginç bir çorbaya benziyor. Kıs aylarında iyi olur sanırım. Herkes kışın içtiğine göre vardır bir hikmeti. Çorbalar kışın bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Denemek lazım elinize sağlık Ayşe Hanım.
YanıtlaSil